Apa neagră din Tinovul Mohoș

Pe vremea când vulcanii erupeau în masivul Ciomatu – Puturosul, acum 45 – 30.000 de ani, s-au format două cratere surori. Unul, cel de sub Lacul Sfânta Ana și altul, sub Tinovul Mohoș.

Apa neagră din Tinovul Mohoș

Călătorind să vedem Lacul Sfânta Ana, am decis să aflam mai multe și despre celălalt loc unic aflat în imediata apropiere a lacului: Tinovul Mohoș.

Pe vremea când vulcanii erupeau în masivul Ciomatu – Puturosul, acum 45 – 30.000 de ani, s-au format doua cratere surori. Unul, cel de sub Lacul Sfânta Ana și altul, sub Tinovul Mohoș.

Lacul ascuns

Primul lac, în urma dezghețurilor repetate ale zăpezilor și al glaciațiunii, s-a format în cel mai mare crater. Acesta, de patru ori dimensiunea Lacului Sfânta Ana, a suferit în urma erupției celui de-al doilea crater, transformându-se în Tinovul Mohoș de astăzi.

Toata cenușa și norul vulcanului s-a depus în apele lacului, schimbându-i culoarea dar și acoperindu-l cu un strat de suprafață în care, ulterior s-a dezvoltat turbăria. Mușchiul acoperă în prezent aproape toata suprafață fostului lac.

Din oglinda apei au mai rămas 17 ochiuri cu suprafață curată fiind înconjurate de mușchi.

Lacurile din Tinovul Mohoș

Impropriu spus lacurile, sunt de fapt doua ochiuri de apă neagră care pot fi vizitate, existând poteci în jurul lor. Celelalte 15 încă nu sunt posibil de vizitat datorita proprietăților „solului”. Este destul de nesigur.

Apa nu este potrivita pentru pești sau alge. Iar vizibilitatea este aproape de zero. Lumina nu poate pătrunde în adâncuri nici din cauza suprafeței mari acoperite de turbă și nici din cauza proprietăților apei rezultate din sedimentarea cenușii vulcanice.

Potecile rezervației

De plimbat prin Tinov este recomandat exclusiv pe potecile marcate. Locurile stabilite de traseu sunt realizate pe urmele urșilor. În stânga și dreapta potecilor, cresc fructele preferate ale lor: afine și merișoare. Considerând că poteca susține greutatea unui urs la cină, acele locuri sunt sigure de călcat și pentru oameni.

Plante de leac

În Tinovul Mohoș sunt câteva plante pe care trebuie să le cunoaștem. Plante de leac, care pot trata, în doze mici sau pot dauna, dacă nu chiar ucide dacă sunt folosite în necunoștință de cauză.

Rozmarinul sălbatic și un soi de afin, ruginarea sunt câteva din cele mai cuminți plante din rezervație. În schimb cu roua cerului este alta poveste. Mica planta ademenește  insectele în tentaculele sale și apoi le devorează. Suna mai cumplit decât arată dar, înafara urșilor, Drosera este cea mai agresivă individă din Tinovul Mohoș.

Program de vizită

La și cincisprezece trecute de fix, din oră în oră, până la șase seara pe timp de vara sau cinci iarna, se aduna grupul la intrarea în Tinov, în așteptarea ghidului. Vizitarea durează aproximativ o ora și este posibila doar cu ghid. Biletul de intrare și taxa de ghid  sunt incluse în prețul (24 lei) tichetului de parcare laolaltă cu taxa de vizitare pentru lacul Sfânta Ana și este valabil pentru 3 ore.

Unde ne cazăm?

Teoretic în Tușnad, ca să avem aproape și Băile Tușnad și Lacul Sfânta Ana, cât să putem să facem și traseele din zona. Dar nici Bixadul nu este o opțiune de lăsat deoparte. Iar dacă sunteți cu adevărat pasionați ai campingului, puteți să campați sus la lacul Sfânta Ana, lângă parcarea de acces către Rezervație.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un SHARE de ajutor pe oricare dintre canalele noastre de mai jos: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, WhatsApp sau chiar LinkedIn.