Ce vizităm în vacanță la Iași ?

Cu peste 40 de puncte de interes, orașul Iași ocupă primul loc în topul orașelor de vizitat din Moldova și este destinația ideală pentru o vacanță reușită.

Ce vizităm în vacanță la Iași ?
Ce vizităm în vacanță la Iași ?
Ce vizităm în vacanță la Iași ?
Ce vizităm în vacanță la Iași ?
Ce vizităm în vacanță la Iași ?
Ce vizităm în vacanță la Iași ?

Nu degeaba Târgu Ieșilor a fost capitală atâta amar de vreme. La Iași se pare că s-au adunat crema intelectualilor cât și cele mai strălucite figuri atât ale politicii și societății literare de la 1600 încoace. Sunt martore peste nouă case memoriale, cinci muzee și peste cincisprezece obiective istorice și turistice, pe care vă invit să le vizitați.

Capitală

Pe rând, ales capitala Moldovei, apoi a Principatelor Unite și mai apoi a Regatului României, strălucitorul Iași a rămas fidel eleganței arhitecturale și astăzi. Pentru că un oraș de o asemenea importanță nu putea să rămână neatins de curentele secolelor, acestea și-au pus amprentele pe toate clădirile, străzile și colinele sale și în special în centrul orașului.

Arhitectura Iașiului

Un adevărat muzeul național în aer liber, acesta este frumosul Iași. Valurile istoriei sunt capturate în fiecare piatră care a stat la baza construcțiilor din oraș. Trecând de la mânăstiri și biserici, însemnele puterii din vechime și până la Palatul Culturii, care aduce laolaltă nu mai puțin de patru muzee și martora vremurilor adânca întipărite în istoria românilor, Sala Voievozilor.

Centrul Vechi din Iași

Neapărat de văzut, așa cum am spus și în introducere este Palatul Culturii, simbol al Ieștilor. Dar pe lângă fostul Palat de Justiție, trebuie să atingeți și următoarele obiective:

Plecând de lângă Palat, doar după ce ați urcat în turn și ați făcut turul, trebuie să ajungeți în cel mai vechi locaș de cult din Iași: Biserica Sf. Nicolae Domnesc. Ctitorita de însuși Stefan Cel Mare, biserica a fost restaurată integral la sfârșitul secolului 19.

Nu departe de biserică, se afla Casa Dosoftei sau Casa cu Arcade. Clădirea, fostă parte din incinta bisericii este acum Muzeul Literaturii Romane din Iași, secția de literatură veche. Ce găsiți aici? Prima tipăritură de pe teritoriul românesc, Liturghierul lui Macarie sau cele mai vechi copii ale letopisețelor lui Ureche și Miron Costin.

Știu sigur că sunt români care nu au ajuns să pună piciorul în Iași până acum. Iar dacă vreți să cuprindeți cât mai mult într-o vizita, înseamnă că plimbarea trebuie să parcurgă lungul Uliței Domnești, de la Palatul Culturii către Piața Unirii.

Mânăstirea Trei Ierarhi unde a fost depus trupul lui Alexandru Ioan Cuza se află tot pe Bulevardul Stefan cel Mare și Sfânt aproape de marea Catedrala Romano-Catolică, în drum spre Piața Unirii.

Altă clădire impresionantă aflată pe același traseu este actuala Primărie a Iașului, în Palatul Roznovanu. în timpul Primului Război Mondial, palatul a fost sediu al ministerelor refugiate în Iași. Iar anterior, de fastul interioarelor s-au bucurat pe rând, cu întâietate familia Roset-Roznoveanu, diverși diplomați internaționali și membrii familiei regale în 1892.

Catedrala Mitropolitană care adăpostește și Muzeul Mitropolitan este locul în care se află moaștele Sfintei Parascheva. Stilul arhitectural al acesteia amintește de renașterea italiană târzie iar picturile au fost realizate de pictorul Gheorghe Tătărăscu.

De asemenea, urmând bulevardul înspre nord, pe partea opusă catedralei, se afla Teatrul National din Iași. Acesta a fost construit după planurile a doi arhitecți din Viena, în urma distrugerii vechiului teatru din Copou, din cauza incendiului din 1888.

Ajunși în capătul bulevardului, traversând Piața Unirii, pe lângă Palatul Braunstein, drumul continuă să curgă către Muzeul Unirii, în parcul Mitocul Maicilor. Muzeul funcționează în fosta reședință a lui Alexandru Ioan Cuza, devenită regală pe timpul șederii Regelui Ferdinand la Iași.

 

Locuri memorabile din Iași

Parcul Copou este parcul în care trebuie să ajungi din mai multe motive. Spațiul verde, zona liberă la plimbare și tărâmul de relaxare al ieșenilor este locul în care, după o promenada pe Aleea Junimea, unde sunt aliniate busturile membrilor Junimii, puteți atinge starea de geniu, sub Teiul lui Eminescu. Iar pentru a ieși pe plus, vizitați și Muzeul Mihai Eminescu, dacă tot sunteți în Copou.

Chiar dacă nu la fel de mare și de memorabil, nici Parcul Junimea nu ar trebui ratat pentru a vedea busturile lui Cloșca și Crișan.

Iar în topul tuturor spatiilor verzi se află nimeni alta decât Gradina Botanica „Anastasie Fătu”, prima gradină botanică universitară din țară.

Vorbind de studii universitare, o altă vizită și anume în cea mai frumoasă bibliotecă din lume, trebuie trecută pe lista obiectivelor de vizitat din Iași. În vacanță, Biblioteca Universității Tehnice Gheorghe Asachi, poate fi vizitată gratuit.

Muzeul Literaturii Romane din Iași este un alt loc important din fosta capitală, având sediul în Casa memorială Vasile Pogor. Nici că se potrivea un alt loc mai bun pentru muzeu decât fostul sediu al Societății Junimea și al revistei Convorbirilor Literare. Întreaga viață culturală a Iașului, la jumătatea anilor 1800 își dădea întâlnire chiar aici.

Bojdeuca lui Ion Creanga este următoarea oprire pe itinerariul Iașului. Locul în care Amintirile din Copilărie au devenit carte de căpătai pentru milioane de copii este vizitabil, fiind declarată prima casă memorială din România.

Esplanada Elisabeta

La baza dealului Copou, se afla Râpa Galbenă, loc în care, în apropierea Gării, a fost creată zona de esplanadă ce coboară de la Gara pe o scară elegantă, loc emblematic al Iașului zilelor noastre.

Unde se mănâncă cel mai bine în Iași

Street food-ul pentru călători este una din caracteristicile principale. Așa că neapărat trebuie să știți de unde să vă alimentați cu energie bună pentru plimbările lungi din Târgu Ieșilor. Unul din favoritele mele mic dejunuri sau deserturi valabile la orice oră le găsiți la Wowffles. Ați ghicit probabil, e vorba de ceva bun. Și tot la capitolul ceva dulce intră și nucile de la Cuptorul Moldovencei. Iar pe variantele sărate, lângă Mitropolitană, la Mămuca.

Bine, pentru mâncare adevărată, moldovenească, trebuie să ieșiți puțin din Iași, la Hanul Ancuței. Știu că aș putea să vă recomand să mergeți la Conac care nu e rău deloc dar...parcă altfel savurezi bucatele lui Sadoveanu.

Să nu uit nici de gașca vegetariană, care pare să se mărească pe zi ce trece. Pentru ei recomand, și nu numai, o cină la Cuib. Sunt produse proaspete, din grădinile locale.

Nu am introdus aici veșnicele recomandări pe care le-ați găsi și pe TripAdvisor pentru că îmi pare că pizza, sushi sau burgeri putem mânca oricând, oriunde. Dar poale-n brâu, portofele cu mărar sau gogoși proaspăt prăjite după rețete tradiționale sunt la un alt nivel.

Despre cazare, vă las să alegeți de pe via-romania, unde vă trage inima, la han, la pensiune sau chiar un apartament doar pentru voi. Strălucirea Iașiului ține și de gazde.

Iar pentru a vă atrage și mai mult, dacă lista de vacanță nu a fost îndeajuns, vă las să vă desfătați privirile cu fotografiile lui Cristi Bigu pentru care îi mulțumim și noi.

Găsiți mai multe fotografii aici, pe profilul lui de Facebook.