15 experiențe unice din județul Hunedoara

Iată lista cu cele mai interesante cincisprezece lucruri de făcut atunci când alegeți sa faceți o vacanță în Hunedoara.

15 experiențe unice din județul Hunedoara
15 experiențe unice din județul Hunedoara
15 experiențe unice din județul Hunedoara

După ce ați luat la pas orașul Hunedoara și ați vazut Castelul Corvinilor, Muzeul Trenulețelor sau Lacul Cinciș este timpul pentru schimbare. În primul rând, să vă mutați undeva la mijloc între Hunedoara, Deva și Orăștie pentru câteva zile și aici, să vă pregătiți de o vacanță pe cinste. Aveți, mai jos, o listă lungă de bifat.

Cariera de Marmură din Alun

Și de unde mai bine sa începeți decât cu un loc atât de inedit ca satul Alun? Știați că marmura din Alun a fost folosită la construcția Casei Poporului? Ei bine, da. În satul Alun, există și o biserică realizată din același tip de marmură, provenită din cariera istorică. Și dacă asta nu este de ajuns, aflați că există și un drum lung de 10 kilometri. Din aceeași marmură.

Cetatea Devei

Simbolul orașului Deva, cetatea construită în 1269, tronează la mare înălțime peste oraș. Construcția strategică, cocoțata sus pe conul vulcanic, a fost, pe rând, destinată apărării, reședință nobiliară, închisoare sau garnizoană. Timp de 750 ani, cetatea Devei a strâns ceva istorie în pietrele sale cât și legende trecute din generație în generație.

Palatul Magna Curia

Reședința celebrei contese Venus de Murany, se afla în centrul Devei, la poalele dealului cetății. Se spune că Maria Szechy a fost o rebelă, nesocotind canoanele vremurilor de mult apuse. Aceasta sfida societatea îmbrăcând-se în haine bărbătești și purta două pistoale pe care le-a și folosit într-o contraofensivă împotriva a 200 de călăreți porniți împotriva sa. Astăzi este sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane.

Mânăstirea Prislop

Este un centru important ecumenic la care pelerinajele nu contenesc. Înafara Castelului Corvinilor, cel mai căutat loc de turiști din județ este mânăstirea, indiferent de vreme.

Ulpia Traiana Sarmisegetuza

Din fosta capitală a Daciei după cucerirea romană, au mai rămas doar ruinele aflate în Complexul Arheologic in Situ. Totuși, grandoarea acestei civilizații rezidă din resturile imperiului descoperite dea lungul timpului în Ulpia Traiana Sarmisegetuza.

Arsenal Park

Ajungand in Orăștie, la Arsenal Park practic vă puteți ocupa o vară întreagă cu activitățile disponibile aici. De la plimbările lungi, chiar foarte lungi avand în vedere că parcul are o suprafață de 88 de hectare, până la cazarea în TAB-uri, totul este posibil. 

Geoparcul International UNESCO Țara Hațegului

Dacă ați ales să vă întoarceți în timp cu 700, 1000 sau peste 2000, vizitând Hunedoara, în Geoparcul din Țara Hațegului puteți privi în urmă cu milioane de ani. Istorii ale formării pământului, apariția și dispariția dinozaurilor cât și vremea primilor oameni, sunt toate prezente și prezentate în parc.

Lacul Bucura

Bucura este doar cel mai mare lac glaciar din Romania. Acesta se afla în Munții Retezat, pe o suprafață de aproape 9 hectare într-un târâm presărat cu lacuri, cascade și vârfuri uimitoare.

Geoagiu Bai

Loc al vindecărilor miraculoase din timpul romanilor, Băile Romane termale sunt unice în lume. Aflate într-o căldare lată de 90 de metri, amenajarea lor este uimitoare, chiar și după atâția ani.

Casa Memoriala Aurel Vlaicu

Tot în Geoagiu, aveți ocazia să vă inspirați din suflul genial al lui Aurel Vlaicu. În casa muzeu, a trăit celebrul aviator și tot aici, pe lângă schițele expuse puteți vedea și bucăți din avionul cu care s-a prăbușit.

Cetățile Blidaru și Costești

Sunt rămășitele cetăților care constituiau apărarea Sarmisegetuzei Regia, capitala Daciei.

Biserica Sfântul Nicolae din Densuș

Este unica biserică construită din blocuri masive de piatră care este deschisă de mai bine de șapte sute de ani. Una din istoriile sale spune că ar fi fost inițial un templu roman închinat zeului Marte. Piatra folosită la ridicarea biserici este adusă din blocurile de calcar ale Ulpiei Traiana Sarmisegetuza, fosta capitală a Daciei cucerie de romani. Iar o altă legendă spune povestea Peșterii Zamfirei și dragostei interzise a domniței Zamfira.

Casa Vulcanilor

Parte din Geoparcul International UNESCO Țara Hațegului, Casa Vulcanilor prezintă istoria formării pământului din vremea vulcanilor, în Densuș. Casa este o construcție ecologică, construită din cob, de o asociație de 300 de voluntari în scopuri educaționale. Înăuntrul ei organizează ateliere pentru micii exploratori în care au loc experimente științifice și lecții de paleontologie.

Sarmisegetuza Regia

Parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, ca și cele cinci cetăți înconjurătoare, Sarmisegetuza Regia a fost centrul spiritual dacic. Totodată, cetatea de pe dealul Grădiștei este și cea mai mare fortificație dacică, casă a Calendarului Circular și infinitelor povesti cu caracter mistic.

Rezervația de Zimbri

În pădurea Silvuț, la trei kilometri de Hațeg, trăiesc, în prima rezervație de acest fel din țară, 7 zimbri a căror nume, toate încep cu Ro, de la România.

Iar acum, că am ajuns la sfârșitul listei de călătorie, îmi dau seama că aș mai avea de adăugat câteva activități. Doar că cele de mai sus sunt acelea fără de care nu puteți spune că ați văzut, cu adevărat, Hunedoara. Cu siguranță mai sunt câteva pe care le-am lăsat deoparte dar, pe care vă invit să ni le povestiți, după ce le experimentați.

Aventură plăcută în Hunedoara!